Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Forrásként DR. VÁNDOR ISTVÁN: SZERETNÉK EGY KISKUTYÁT című könyvecskéjét használtam, amit a KUCKÓ ZSEBKÖNYVEK sorozatban adtak ki 1983-ban.

A rajzokat Sáli Róza készítette.

 

 

Kép

 

 

1. MIT TUDSZ A KUTYÁKRÓL?Kép

Talán csak annyit, hogy harapnak. Mégis szeretnél egyet, mert pajtásodnak már van,  mert a televízióban aranyos kiskutyákat láttál, mert a trafikos néninek van egy kis fekete kutyája, és az mindig pacsit ad neked...
Mielőtt szüleidet rábeszélnéd, hogy vegyenek kutyát, vagy mielőtt hazavinnél egy ajándékba kapott kutyakölyköt, ezt olvasd el! Tudom, hogy már türelmetlen vagy, és mielőbb szeretnél egy kis szőrgombolyaggal játszani. Gondolj hát azokra az ismerőseidre, akik már vittek haza kutyát, s pár hát múlva kétségbeesve igyekeztek szabadulni tőle, mert mindent összerágott, folyton nyüszített, és nem akarta megenni a rántott levest.

 

 

2. VANNAK-E GYERMEKSZERETŐ KUTYAFAJTÁK?

Ma már több, mint négyszáz kutyafajtát ismerünk. (1983-as adat - B.G.) Magyarországon nem találkozhatsz mindegyikkel, illik viszont, hogy tudd, melyek a magyar kutyafajták:
- a puli,
- a pumi,
- a mudi,
- a komondor,
- a kuvasz,
- a rövid szőrű magyar vizsla,
- az erdélyi kopó,
- a drótszőrű magyar vizsla,
- a magyar agár.

 

Kép

 

Kép

 

Kép

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A négyszáz fajtához még számítsd hozzá az ezek kereszteződéséből származó keverék kutyákat! Ne nevezd őket korcsnak, hiszen - leszámítva a küllemi azonosságot -  minden tekintetben fölveszik a versenyt a törzskönyvezett (pedigrés) társaikkal. Kevés jobb házőrzőt lehet például találni a keverék boxernél!

Mikor a szülők elhatározzák, hogy gyermeküket kutyával ajádékozzák meg, rendszerint "gyermekszerető fajtát" keresnek - ilyen azonban nincs. Kétségtelen, hogy vannak nyugodtabb vérmérsékletű fajták, sőt egyes példányok gyermekszeretetéről megható történeteket is ismerünk, de a legjámborabb fajtájú kutyák között is lehetnek olyanok, amelyek nem hajlandók eltűrni, hogy egy gyerek dögönyözze őket. (Itt jegyzem meg, hogy a labradort is az egyik legjámborabb fajtának tartják, de a mi Morzsink kimondottan haragszik a gyerekekre, viszont nagyon jó házőrző. Aki addig, míg a német juhászunk megvolt, be mert jönni csengetés nélkül, most bizony kinn vár a kapuban, amíg valaki be nem engedi. -B.G.)

Mindenekelőtt a fajtát kell kiválasztani, attól függően, hogy hová kerül a kutya: kertes házba vagy városi lakásba. A télen-nyáron kint tartható, ugatós puli igen alkalmas arra, hogy összeveszítse egymással egy tízemeletes ház lakóit. Annál viszont nincs szomorúbb látvány, mint amikor rövid szőrű vadászkutya fagyoskodik láncra kötve egy ócska fabódéban.

A fajta kiválasztásában segít a MEOE (Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete). Tenyésztőt is ajánlanak, ahová el lehet menni, megnézni az almot. Soha ne menj egyedül, kérj meg egy tapasztalt kutyás ismerőst, hogy kísérjen el. Az alomból azt a kölyköt válaszd ki, amelyik bizalommal odamegy hozzád, hagyja magát megsimogatni. Haza ne vigyél olyan kölyköt, ha még olyan szép is, amelyik elmászik előled, nem akarja tűrni, hogy fölvedd, esetleg még morog is félelmében.

Ha már nagyobb, alomból kikerült kutyát kínálnak, azt is meg kell nézni. Amelyik kutya a gyerekek láttán behúzza a farkát és menekül, az nem való gyerek mellé! Ha a kutyát tenyésztési céllal veszed és kiállításokra akarsz majd járni vele, akkor különösen fontos egy szakértő kísérő. Vannak olyan hibák (színhiba, pigmenthiba, rejtett here stb.), amelyek már 6-8 hetes korban láthatók.

 

 

3. AZ ELSŐ NAPOK CSALÓDÁSAI

Kevés nagyobb öröm érhet egy gyermeket annál, mint az, ha karjába tesznek egy kiskutyát, hogy "tessék, ez a tiéd, vidd haza!". Az öröm azonban nem tart sokáig, mert a hat-hét hetes kiskutya, amelyik élete első megrázkódtatását éli át, az első napokban sokat nyöszörög, sírdogál. Ennek elejét veheted azzal, ha a régi helyről elkérsz egy rongyot vagy etetőedényt. Ha a kiskutya megkapja azt a rongyot, amelyen megérzi a jól ismert alomszagot, ugyanúgy megnyugszik, mint a kisbaba, ha szájába nyomják cumiját. S bár a párhetes kiskutyák is átalusszák jóformán az egész napot, mégis igénylik, hogy legyen körülöttük valaki, aki törődik velük. Szerencsés az a kiskutya, amelyik éppen iskolai vagy óvodai szünet idején kerül a családba!
Tudom, hogy este, mikor lefekszel, szeretnéd odavenni magad mellé a kiskutyát. Talán még sírsz is, mikor szüleid ezt - érthető módon - nem engedik. Gondolj arra, hogy a kutya előbb-utóbb megnő! Ha kiskorában rászoktattad, hogy ott alhat melletted, később erről már nem tudod leszoktatni.

 

Kép

 


Arra is gondolni kell, hogy a kiskutya már pár napos korában elkezdte testvéreit és a környezetébe kerülő tárgyakat rágcsálni, tépni. Ennek egyik oka az ősi, ragadozó, vadászó életmód máig is megmaradt ösztöne, másik oka pedig a metsző (tépő) fogak erősítése. Ha tehát nem akarod, hogy a kiskutya rögtön az első napon széttépje cipődet, papucsodat, padlóra pottyant könyveidet, esetleg táskádat is - ha le tudja húzni a székről -, gondoskodj olyan tárgyakról, amelyeken gyakorolhatja szenvedélyét.Kép  Adhatsz neki kemény gumiból készült játékokat, kifőzött velős marhacsontot, régi fapapucs talpát, és más fadarabokat, régi bőrszíjat, kimustrált cipőt, stb. Vékony gumiból készült babákkal, labdákkal azonban ne engedd játszani, mert azokat egy-kettőre szétrágja és a lenyelt gumidarabok bélelzáródást okozhatnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. SZOBATISZTASÁG

A szabadon tartott, tömött bundájú kiskutyák ügyes-bajos dolgaival nem kell a gazdinak törődnie. Annál nagyobb gond ez városi lakásban!
Egy kiskutya 8-10 hetes korában tíz-tizenötször is piszkít naponta, és háromszor-négyszer komolyabb nyomokat is hagy maga után. Természetesen eleinte minden gátlás nélkül végzi dolgát ott, ahol éppen rájön. A szobatisztaságra nevelés végső célja az, hogy a kutya csak sétáltatáskor, a megfelelő helyre ürítsen, és esetenként ki is kéredzkedjék.
A nevelést a kiskutya megérkezésének első napján el kell kezdeni. Az első hetekben - mikor még az utcára sem igen jár ki -, a lakásnak egy kijelölt helyére szoktassátok, pl. a fürdőszoba kövén elhelyezett újságlapra. Valahányszor sikerül eljutnia - időben! - ehhez az újságlaphoz, dicsérjétek meg! (Természetesen ha a lakásban szanaszét hevertettek újságlapokat, a nevelés nem lesz eredményes.) Éjszakára a kiskutyát helyezzétek olyan magas falú kartondobozba, amelyből nem tud kimászni. A dobozt valamelyik felnőtt családtag ágya mellé kell tenni, mert ti aligha ébrednétek föl a kiskutya mocorgására. Márpedig, mihelyt elkezd izegni-mozogni, zörögni a dobozban, azonnal szaladni kell vele ahhoz a bizonyos újságlaphoz. Ha sikerrel jár az éjszakai akció, megint csak meg kell dicsérni a kiskutyát. Ha jó meleg, puha fészke van a dobozban, ritkábban ébred föl, mint ha fázik.Kép
Ha a kiskutyát megverik az itt-ott elpötyögtetett tócsákért, félelem, gátlás alakul ki benne. Elég kicsit megszidni, legfeljebb egy négyrét hajtott újsággal megsuhintani.
Miután a kiskutya megkapta első védőoltását, már kijárhattok vele az utcára és megkezdhetitek a valódi szobatisztaságra való nevelést. Ennek lényege, hogy naponta többször, lehetőleg azonos helyre vigyétek sétálni a kutyát. Az azonos hely azért fontos, mert ott a kutya "szagot kap", és ez elindítja vizelet- és bélsárürítési ingereit. Ez a hely lehetőleg egy utcai csatornarács vagy ehhez hasonló legyen, de mindig olyan helyen, ahol nemigen járnak emberek. Ha kutyátok az első időkben még nem jut el "baj nélkül" a tanulóhelyig, és a lépcsőházban, kapualjban vagy a járdán végzi el dolgát, azt azonnal el kell takarítanotok. Jegyezzétek meg: a legbékésebb szomszéd vagy lakótárs is ellenségetekké, sőt kutyagyűlölővé válhat, ha minduntalan kerülgetnie kell kutyátok "nyomait".

 

 

 

5. A KUTYA HELYE


Minden kutyatulajdonosnak arra kell törekednie, hogy a kutya se közvetlen környezetét, se pedig a szomszédok, lakótársak nyugalmát ne zavarja.
Külterületen, ahol kert, udvar van a ház körül, gyakran láncra kötik a kutyát, nehogy legázolja a virágokat, vagy kárt tegyen a baromfiban. A láncra kötött kiskutya heteken át vonít, sír, az egész környék bosszúságára.
Szerencsés esetben fel lehet osztani az udvart úgy, hogy a kutyának is jusson elkerített hely, ahol kedvére szaladgálhat. Figyeljetek azonban arra, hogy ez az elkerített hely ne valahol a kert végében, a lakóháztól távol legyen! A kutya közel akar lenni gazdájához, legszívesebben a lábtörlőn fekszik. Még a láncra kötött kutya sem vonít, ha lánca - mégpedig futólánca! - úgy van elhelyezve, hogy szemmel tudja tartani a ház bejáratát és a kaput. Így már van elfoglaltsága: lesni, ki jön ki, ki megy be, ki közeledik a kapuhoz.
Bármilyen nagy bundája is van a vidéki kutyának, nyáron az erős napsütés és eső ellen, télen a hideg és a hó miatt feltétlenül szükség van szakszerűen megépített kutyaházra. A ház nagyságát úgy kell megválasztani, hogy abban a kutya kifejlett korában is könnyedén megfordulhasson, kényelmesen alhasson. Legjobb az úgynevezett előszobás kutyaház, melynek ajtaja nem közvetlenül a szabadba, hanem a kis előtérbe nyílik. Ennek nemcsak az az előnye, hogy a hideg nem éri közvetlenül a kutyát, hanem az is, hogy a szalma nem szóródik ki a házból.Kép 
Kérjétek meg apukátokat, hogy a kutyaházat levehető fedéllel készítse, így könnyebb takarítani. Fala ikersejt téglából épüljön, de lehet két farostlemez közé hungarocell tömítést is alkalmazni.
A kutyaház sose közvetlenül a földön, hanem téglákon vagy gerendákon álljon. Rongyokat, ócska ruhaneműt sose tegyetek a kutyaházba, mert a kutya úgyis kirángatja onnét. Legjobb a szalma vagy erős huzatú matrac.
Városi lakásban lehetőleg egy csöndes zugban jelöljétek ki a kutya helyét, ahonnét azonban szemmel tarthatja a családtagokat. Vigyázzatok, helye ne legyen huzatos! A gyerekágyból kikerült habgumi matrac, mosható huzattal ellátva megfelel a nagy testű kutyának. Kiskutyának kemény lószőrpárna vagy úgynevezett lapos kutyakosár is jó.

 

 

 

6. MIT ESZIK A KUTYA?


A kutya származását tekintve húsevő állat. A háziasítás során lassacskán mindenevővé vált, de fehérjeigényéről nem szabad megfeledkezni.
A kölyökkutyát általában naponta háromszor-négyszer szokták etetni, féléves korától naponta kétszer, egyéves korától naponta egyszer. Lehetőleg mindig ugyanabban az időben etesd a kutyádat! Tálját tartsd tisztán, maradékot sohase hagyjál előtte! Tiszta ivóvizet mindig találjon a kutya, a láncra kötött is, télen-nyáron!
Kis növésű fajták keveset esznek, annál falánkabbak a nagy testű kutyát. Senkit sem ér csalódás, ha a kutyát úgy tekinti, mint egy új családtagot, és bevásárláskor a megnövekedett létszám szerint vesz tejet, húst, egyebet. Ha azt akarod, hogy kutyád szép, erős, egészséges állattá fejlődjék, kétéves koráig nagyon gondosan kell etetned: ha húst nem is, de túrót mindennap vehetsz neki, legfeljebb majd kevesebb rágógumit vagy kólát fogyasztasz.Kép  Tejjel, túróval, sajttal, tojással dúsított zabpehely, kukoricakása, főtt tészta vagy más ételmaradék megfelelő táplálék, különösen, ha időnként sertés- vagy marhabelsőséget is főztök neki. Arra azonban vigyázz: sertéshúst, sertésbelsőséget a kutya - de a macska is! - kizárólag sülve vagy főve fogyaszthat! Marhahúst és belsőséget nyugodtan adhatsz nekik nyersen is.
Zsíros, fűszeres ételeket lehetőleg ne etess a kutyával. Csirke hosszú csontját se add neki, mert az élesen törik, mint az üveg, és átfúrhatja a nyelőcsövét vagy a beleit.
Kép Vetőmagboltokban lehet kilós csomagolásban kutyatápszereket kapni. Kirándulás, utazás alkalmával így könnyű a kutya kosztjáról gondoskodni.

(Manapság már minden üzletben lehet jó minőségű kutyaeledelt kapni, ezen kívül az állatorvosi központokban is készséggel állnak a kutyatulajdonosok segítségére. - B.G.)

 

 

 

7. A TISZTA KUTYA


A kutya szereti a tisztaságot, állandóan tisztogatja magát. Nyáron szívesen fürdik folyóvizekben, patakokban. A lakásban tartott kutyákat sokan hetente megfürdetnék, pedig az ilyen fürdetés nem tesz jót a kutya rendkívül érzékeny bőrének. Ha elkerülhetetlen a fürdetés, lehetőleg speciális kutyasampont használj! Kézmeleg, 30-35 fokos víz jó a fürdetéshez, de utána, még nyáron is, szárazra kell törölni a kutyát.Kép
Hosszú szőrű fajtákat a fajtajellegnek megfelelően kell fésülni vagy kefélni. A nyírást, trimmelést legjobb hozzáértő kozmetikusra bízni.
Meleg nyarakon elszaporodnak a bolhák. Fürdetéssel nem lehet ellenük védekezni, hiszen a bolhák nem a kutya testén petéznek, hanem - esetleg ritkán mozgatott - fekhelyén, padlóhasadékokban, poros zugokban. Gondos takarítással, gyakori felmosással és különféle rovarirtó szerek használatával gátat lehet vetni a bolhaveszélynek. Bolhairtó nyakörvet is lehet a kutyának készíteni erős köpperszalagból, amit rovarirtó szer oldatába áztatnak, majd megszárítanak. Ha a bolhák, melyek a kutya szemzugához járnak inni, elhaladnak a nyakörv alatt, elpusztulnak. Minden rovarirtó szer erős méreg, ezért csakis felnőttek dolgozhatnak velük.


(Megjegyzés: Ma már szinte minden üzletben és állatorvosnál lehet bolhanyakörveket, ill. egyéb bolha-, kullancs- stb. irtó szereket kapni. - B.G.)

 

 

 

8. KUTYA AZ UTCÁN

Budapesten és a nagyobb városokban rendelet írja elő, hogy közterületen kutyát csak pórázon szabad sétáltatni. A pórázhoz szoktatáshoz sok türelem kell. Először csak egy kis szalagot kössünk a kutya nyakába! Eleinte ezt is megpróbálja leszedni, igyekszik kibújni belőle. Ha már megszokta, a szalagot cseréljük tág nyakörvre. Három-négy heti szoktatás után megpróbálkozhatunk a pórázzal is. A kutya eleinte csak ugrándozni és ellenkezni fog, de ne veszítsd el türelmedet! Négy-öt hónapos korára már szépen hozzá fog szokni a pórázon való sétáltatáshoz.
Ha tudni szeretnéd, hol futtathatod kutyádat póráz nélkül, kérdezd meg a MEOE-től!
Kint a határban veszélyes a kutyát szabadjára engedni, mert könnyen lelőhetik a vadőrök vagy a vadászok, ha kóbor kutyának nézik. Erdős vidéken az a veszély is fennáll, hogy a különféle ismeretlen szagok olyan messzire elcsalhatják a kutyátokat, ahová már hívó szavatok sem ér el, és lehet, hogy sohasem látjátok többé.


(Egyszer, amikor a német juhászunk még nagyon fiatal volt, elvittük az erdőbe magunkkal, és az Apu elengedte, hogy úgysem megy el tőlünk. Hát a mi Rexink valami után eliramodott, és  hiába kiabáltunk neki, nem jött vissza. Amikor elindultunk hazafelé, nagyon szomorúak voltunk, hogy elveszett a kutyánk. Szerencsére ez a történet jól alakult, és délután fél 5 körül a fölöttünk lévő utcában szimatoló kutyában a mi Rexinkre ismertünk - a nyakörvéről. Ekkor megfogadtuk, hogy soha többet nem engedjük szabadon a kutyánkat, mert rosszra is fordulhatott volna ez a kirándulás.- B.G.)

 

 

 

9. HA A KUTYA BETEG…

Az egészséges kutya élénk, jó étvágyú, szeme tiszta, orra nedves, széklete rendes. Hőmérséklete 38-39 fok, tehát magasabb, mint az emberé. Ha megfelelően gondozod, remélhetőleg nem fog megbetegedni. Ha mégis - azonnal fordulj állatorvoshoz!
Az orsóférgesség az 5-8 hetes kölyökkutyák igen gyakori betegsége. Petéi már az anyakutya méhében fertőzhetik a magzatot, de nem azonos a gyermekek orsóférgével. A tenyésztők általában féregtelenítik a kölyökkutyákat, mielőtt eladják őket. Ha ismeretlen helyről kaptok kutyát, nektek is ez legyen az első dolgotok! Ne várjátok meg, míg a kutyánál hasmenés jelentkezik, görcsök, szájhabzás! Kitűnő féreghajtó tabletták vannak. Az adagolás módját és a mennyiség megállapítását bízzátok az állatorvosra.
A szopornyica elleni védőoltást már 8-10 hetes korban kell a kiskutyának megkapnia. A szopornyica az egyik leggyakoribb és legveszedelmesebb kutyabetegség. Magas lázzal, étvágytalansággal, gennyes kötőhártya-gyulladással, majd köhögéssel és hasmenéssel jár. Vírus okozza, mely embert nem betegít meg. Szerencsére ma már számos jó hatású oltóanyag kapható. A védőoltást rendszeresen ismételni kell.
A vírusos gyomor- és bélgyulladás (Parvo enteritis) kb. a '80-as évek elejétől ismert, rendkívül súlyos fertőző betegség. Főbb tünetei: gyakori hányás, véres hasmenés, étvágytalanság. A beteg kutya 1-2 nap alatt elhullhat. Gyógyítása csak a korán felismert esetekben lehetséges. Lehet viszont védekezni a betegség ellen 6-8 hetes korban megkezdett védőoltással.
A veszettség (Lyssa) az idegrendszert megbetegítő vírusos betegség, mely a kötelező védőoltások óta csak nagyon ritkán fordul elő. E betegség vírusa az embert is megbetegíti, rendkívül fontos tehát a három hónaposnál idősebb kutyák kötelező védőoltása.
Az Aujeszky-betegség vírusos agyvelőgyulladás, melyet nyers sertéshús etetése okozhat. A vírus embert nem betegít meg, a kutyát és a macskát viszont gyógyíthatatlanul. Éppen ezért TILOS a sertéshús és a sertésbelsőségek (gége, lép, szív, máj, vese stb.) nyersen való etetése. Sertéshús és belsőség csakis sütve vagy főzve adható!
A napszúrás, hőguta a kutyák hirtelen fölmelegedésekor jelentkező veszélyes betegség. Zárt gépkocsiban hagyott vagy tűző napra kikötött kutyáknál jelentkezik elsősorban. Ilyen esetben a szerencsétlen állatok egy-két óra alatt kimúlhatnak.
Vakarózás, ekcéma, bőrgyulladás főleg a lakásban tartott kutyáknál gyakori. Oka többnyire a bolhásság vagy a gyakori fürdetés. Ha a kutya erősen vakarja hátát a farka tövénél, a végbélmirigy gyulladására lehet gyanakodni. Ennek kezelését bízd az állatorvosra!
Fülgyulladás főként lógó fülű fajtáknál (vizslák, kuvaszok, uszkárok stb.) fordul elő. Nyáron okozhatja a fülbe került toklász is. Ha a kutya rázza a fejét és ha a hallójáratban ragacsos, bűzös, sötét váladék található, azonnal vidd állatorvoshoz! Te magad ne próbálkozz a fül tisztításával, mert ezzel csak ronthatsz a helyzeten!

 

 

 

10. NEM JÁTÉKSZER!

A kisgyerekek hajlamosak úgy játszani a kiskutyával, mint a testvérkéjükkel. Beszélnek hozzá, mancsocskáit emelgetik, kendőkbe bugyolálják, fülét cibálják. Ha a kiskutya menekülni akar, visszahúzzák, olykor meg is verik: "dá-dá, rossz kis kutya vagy"! Pedig a kiskutya hamarabb kifárad, mint a gyerekek. Már régen aludni szeretne, mikor fáradhatatlan kis gazdája még mindig dögönyözi. A kutyával nem játszhatsz úgy, mint a plüssmackóddal vagy a labdáddal! Tekintettel kell lenned arra, hogy az élő állat érez. Fájdalmat, félelmet, szomjúságot, örömöt, mikor mit. Érzéseit ki is mutatja: ha játékos kedvében van, ugrál, csahol, ragyog a szeme, szája "fülig ér". Ha odafigyelsz, előbb-utóbb már te is mindig tudni fogod, mit érez a kutya - mintha csak beszélni tudnátok egymással!

 

 

11. MIKOR HARAP A KUTYA?

Sok gyerek fél a kutyától, mert kicsi korától ijesztgették vele: "Vigyázz, megharap!"

Az ősi időkben, mikor a kutyák még ugyanúgy falkákban éltek, mint a farkasok, a felnőtt kutyák soha nem bántották a kölyköket, a serdülő fiatal kutyákat viszont már kezdték elmarni a falkától. A családban élő kutya még ma is bizonyos fokig falkában érzi magát. Békésen tűri, hogy a tejszagú kisbaba gyúrja, cibálja fülét. Egy hét-nyolcéves gyerektől már nem tűr el mindent, ahogyan valamikor régen, a falkában sem tűrt el mindent a fiatal falkatársaktól.

Mikor harap tehát a kutya?

  1. Ha sokat verték, ütésekkel "nevelték", ha éjjel-nappal rövid láncon sínylődik, ha rosszul táplálják.
  2. Ha féltékeny. Nem érti, miért zárták ki a gyerekek játékából. Szemrehányását harapással is kifejezheti. És ha azt látja, hogy imádott gazdija, aki eddig csak őt dédelgette, most "mást szeret", ellenlábasát harapással igyekszik az útból eltakarítani.
  3. Ha félreérti egy gyerek viselkedését. Ha pl. egy 8-10 éves fiú először botokkal piszkálja, sőt meg is üti a láncra kötött kutyájukat, azután vigyázatlanul közel megy hozzá, a kutya megharaphatja.
  4. Ha túlzásba viszik a dresszírozást. Fiatalok hajlamosak rá, hogy órákon át hajigálják a botot a kutyának. A kimerült kutya végül már csak harapással tudja megvédeni magát a túlerőltetéstől.
  5. Ha evés közben zavarják. Van olyan kutya, amelyik előbb morog, de ha valaki a táljához nyúl, harap.
  6. Ha a kutya kilátástalan helyzetben érzi magát és nem tud elmenekülni, fogával védekezik, vagy lefekszik és "megadja magát".
  7. Ha a nagy játékban, futkosásban a kutya elfáradt, és befeküdt a házába pihenni. Amelyik gyerek ilyenkor ki akarja onnét ráncigálni, könnyen veszélybe kerül. A fáradt kutya nemcsak önmagát védelmezi, hanem saját felségterületét is.

 

 

 

12. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Budapesten, belterületen lakásonként egy kutya tartható. Külterületen nem korlátozzák a tartható kutyák számát.
A veszettség elleni oltás és az adózás (jelenleg nem kell kutyaadót fizetni - B.G.) miatt a kutyákat Budapesten a kerületi állatorvosnál kell bejelenteni. Vidéken összeírják őket. (Már nem írják össze a kutyákat, a gazda kötelessége bejelenteni kutyáját az állatorvosnál - B.G.)
A fajtiszta kutyák utódait a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete törzskönyvezi. Peres ügyekben a MEOE tagjai igénybe vehetik az Egyesület jogsegélyszolgálatát. Az Egyesület szervezetei, illetőleg megbízottai vidéki városainkban is megtalálhatók. Ha gazdátlan kutyát szeretnél örökbefogadni, fordulj a Magyar Országos Állatvédő Egyesülethez. Ugyanitt kell bejelenteni, ha gazdátlan kutyát találsz. Csak akkor jelentsd be a kutyát, ha átmenetileg befogadtátok, vagy valaki más befogadta, mert utcán kóborló kutyáért - amelyik hol itt, hol ott tűnik fel - nem megy ki az Állatvédő Egyesület autója.
(Ma már sok városban van ún. állatmenhely, ahol lehet kutyákat örökbefogadni, vagy itt lehet bejelenteni, ha gazdátlan kutyát találtunk. De itt lehet érdeklődni akkor is, ha kutyánk elveszett - B.G.)

*

Most, hogy már tudod, milyen nagy felelősség élő állatot gondozni, talán jobban megfontolod, hazavidd-e az osztálytársad által kínált kiskutyát. Hazaviheted, ha szüleid megengedik, és ha már elég "felnőttnek" érzed magad a kutyatartáshoz. Ha biztos vagy benne, hogy a kutyát nemcsak az első héten fogod etetni és sétáltatni, hanem a későbbiekben is.
Tudod, mi az a felelősségtudat? Az, hogy amit elvállaltunk, azt teljesítjük is. Néha nem könnyű, néha inkább a tévét néznéd, mint sétálni vinnéd a nyöszörgő, türelmetlen kutyát. De a kutyatartásban éppen az a legszebb, hogy játszva tanítja meg a gyerekeket komoly, felnőttes kötelességtudásra.

VÉGE