Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kutya és a jogszabályok

A legtöbb országban átfogó törvények és jogszabályok vonatkoznak a kutyákra. Némelyik parlamenti (Nagy-Britannia) vagy szövetségi (USA) törvényben jut kifejezésre, de túlnyomó többségük az egyes államok, megyék, városi vagy helyhatóságok törvényhozási körébe tartozik. Amikor első ízben szerzünk be kutyát, vagy a kutyánkkal új helyre költözünk, tekintsük szívügyünknek, hogy megtudjuk, mely községi, városi vagy megyei hivatal foglalkozik az állattartásra vonatkozó jogszabályokkal.

(John & Caroline Bower)

Szinte mindenhol törvényi előírás, hogy a kutya a nyakörvére erősített lapocska, tetoválás vagy mikrochip formájában azonosító jelet viseljen.
A legtöbb városban kötelező a kutyákat pórázon tartani, a kijelölt "kutyafuttató" területek kivételével. Teljes mértékben megtiltható, hogy a tulajdonos a kutyáját bevigye egyes városi parkokba és középületekbe. A tulajdonosokat rendszerint kötelezik arra, hogy a kutyáik után az ürüléket takarítsák el. A kóbor kutyákat befogják, és ha a tulajdonos meghatározott számú nap után nem jelentkezik, örökbe adják, vagy fájdalommentesen örökre elaltatják. A vakvezető kutyák és más, szolgálattevő kutyák rendszerint az állattartásra vonatkozó legtöbb törvényi előírás alól mentességet élveznek, gazdáik pedig mérsékelt engedélyezési díjat fizetnek, vagy az alól is felmentést kapnak.
Az USA-ban és több más országban - így Magyarországon is -  a törvény előírja a veszettség elleni kötelező védőoltást. Sok helyen az is előírás, hogy a kutyák mikrochip formájában viseljék az oltási bizonyítványt. Nagy-Britanniában, ahol a veszettség nem honos betegség, nem kötelező a védőoltás, de a külföldről bevitt állatokat karanténban ellenőrzik.

Veszélyes kutyák
Veszélyes kutya tartásáért a tulajdonosa felelőssé tehető. Egyes meghatározott fajták csak különleges feltételek mellett tarthatók, pl. közterületen szájkosarat kell viselniük, ivartalanítani kell őket, nem adhatók ajándékba, vagy nem értékesíthetők. A helyi rendelkezések úgy ítélhetik meg, hogy háziállatok vagy emberek megtámadása kimeríti a veszélyeztetés fogalmát, attól függetlenül, hogy a kutya ténylegesen harapott-e vagy sem, ezért hatósági eljárás kezdeményezhető a kutya gazdája ellen. A büntető ítélet rendszerint a kutya fájdalommentes elpusztítását írja elő. A tulajdonos tehető felelőssé azért is, ha kutyája utcai balesetet okozott, mert elmulasztotta felügyelet alatt tartani.

A kutyák védelme
A tulajdonos ellen büntetőeljárás indítható, ha indokolatlan szenvedést okoz a felügyelete alá tartozó kutyának vagy kutyáknak - ez magában foglalja az elhanyagolást, éheztetést, a mozgás szabadságának korlátozását, a kegyetlenkedést és a verést is. A legtöbb önkormányzatnál van az állatok tartásával foglalkozó osztály. Amennyiben valóban belevágunk a kutyatartásba, meg kell ismernünk, milyen jogszabályok és feltételek vonatkoznak a kutya tartására a lakóhelyünkön.

 
 


Utolsó kép
Archívum

Naptár
<< November >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Statisztika

Online: 1
Összes: 126274
Hónap: 4029
Nap: 109